top of page
KUR'AN'I KERİMDE ANA KONULAR
4-İnsanlık tarihi boyunca gönderilen peygamberlerin aynı davayı; Allah’ın varlığını ve birliğini tebliğ edip insanlığı şirkten uzaklaştırmaya gayret ettiklerini, kısacası İslam’ın evrenselliğini ortaya koymak.
KISSA NEDİR?
Dildeki anlam kayması sebebiyle, "kıssa" kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği çağdaki mânasını az çok değiştirerek, "hikâye" ile eş anlamlı sayıldığından, kimi okuyucuların da böyle telakki etmeleri normaldir. Bundan dolayı önce, "kıssa"nın eski Arapçada ve özellikle Kur'ân'da taşıdığı anlam üzerinde durmamız gerekmektedir.
Kur'ân'daki kıssaların gerek konularında, gerek anlatımlarında ve gerekse kıssalardaki olayların yönetilmesinde, sırf bir sanat hadisesi söz konusu değildir. Kıssa, Kur'ân'ın esas hedeflerini gerçekleştirme vesilelerinden biridir. Kur'ân-ı Kerim, herşeyden önce, bir dinî davet ve tebliğ kitabıdır. Kıssa da, bu daveti duyurma ve tebliği benimsetme araçlarındandır.
KISSALARIN GÂYELERİ
Kıssanın gayesi, "Kur'ân'ın indiriliş maksadlarını gerçekleştirmektir"', cümlesinde hülâsa edilebilirse de, biraz tafsilâtlı olarak gayelerini sınıflandırmak faydalı olacaktır. Bunlar şunlardır:
1-Hz.Muhammed (s.a.v.)in nübüvvetini ispat etmek.
2-Hz.Peygamber’i ve mü’minleri teselli etmek.
3-Muhatapları düşündürmek ve ibret almalarını sağlamak.
KISSALAR
Kıssalar çok defa Kur’an-ı Kerim’de tekrar edilmiştir. Mesela Âdem, Nuh ve Musa (a.s.) ile ilgili bazı kıssalar birkaç defa tekrarlanmıştır. Aslında tekrar gibi görünen hususlar, surenin genel havası ve bağlam münasebetiyle her seferinde değişik ayrıntılar eklenerek farklı üslupla ele alınmıştır. Bir kıssa birkaç yerde değişik açılardan ele alınarak tekrar edilmiştir. Ancak her zikredilişin farklı bir münasebeti vardır.[1]

Sonuç olarak, insana yaşanmış olayların gösterdiği kadar hiçbir şey gerçeği gösteremez. Buna dayanarak, geçmiş milletlerin tevhid-şirk, ilim-cehalet, kuvvet-zaaf, şeref-zillet durumlarını ve bunların sebeplerini Kur’an-ı Kerim kıssaları ışığında, rehberliğinde iyice incelersek, bizlerde mevcut olan iyi veya kötü davranışlarımıza elbette tesir edecektir.[2]

bottom of page